De noodlijdende e-bussenbouwer Ebusco verstuurde op maandag 4 november een persbericht met aanvullende informatie over de “incrementele stappen” die het bedrijf neemt om uit de financiële problemen te geraken. Beleggers reageerden enthousiast op het bericht, maar echt veel heeft de update niet om het lijf.
Beleggers in Ebusco smachten naar duidelijkheid, zo blijkt wel uit de koersreactie na het summiere persbericht. De koers van het aandeel Ebusco stond in de middag van 4 november circa 30 procent hoger. En dat is opmerkelijk, want er komt eigenlijk nauwelijks nieuwe informatie naar buiten.
De Brabantse producent van elektrische bussen staat in de overlevingsstand. In een turbulente week waarin het een rechtszaak verloor van een klant kreeg Ebusco goedkeuring van de aandeelhouders om voor 36 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven. Dat nieuwe kapitaal moet de bussenbouwer de ruimte geven om het turnaround plan uit te voeren.
Aandeelhouders van Ebusco wachten nog op de exacte details rond de claimemissie. Uit een persbericht dat maandag is gepubliceerd, blijkt dat Ebusco weer een paar kleine stapjes heeft genomen die een emissie dichterbij moeten brengen. Cruciaal is de vraag of grootaandeelhouders zoals de voormalige topman Peter Bijvelds, Van der Valk Investments en ING gaan participeren in de emissie.
Ebusco kon hier tijdens de speciale vergadering van 24 oktober nog niets concreets over zeggen. “Ebusco is momenteel in gesprek met een aantal geïnteresseerde partijen die mogelijk bereid zouden zijn om in te schrijven op de nieuwe aandelen”, was tijdens de bava de mededeling van financieel directeur Jurjen Jongma.
Ebusco heeft inmiddels “indicaties van interesse” gekregen van een groep investeerders. Onder die investeerders zitten ook “grotere bestaande aandeelhouders”, aldus het persbericht.
Deze indicaties zullen spoedig in harde toezeggingen moeten veranderen. Het bedrijf herhaalde het streven om de claimemissie vóór het einde van deze maand af te ronden. Veel rek zit hier niet in, want Ebusco liet eerder al weten dat de door het bestuur doorgerekende liquiditeitsprognose ervan uitgaat dat de aandelenuitgifte in november daadwerkelijk afgerond moet zijn.
Anders gezegd: als het geld een maand later dan gepland op de rekening staat (in december), dan zit er in de laatste maand van het jaar onvoldoende geld in kas om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.
Weer order geannuleerd
Naast de gesprekken met grote beleggers is Ebusco ook in de weer met ontevreden klanten. De laatste weken komen steeds meer berichten naar buiten dat afnemers de leveringsproblemen bij Ebusco helemaal zat zijn. Een conflict met het Nederlandse Qbuzz voor een bestelling van 45 bussen eindigde eerder in de rechtszaal. De regionale vervoerder werd in het gelijk gesteld en mocht het contract met Ebusco opzeggen.
Daarnaast meldde Ebusco dat de Zweedse busbedrijven Connect Bus en Keolis enkele orders hadden ingetrokken. Bij de Scandinaviërs gaat het om bestellingen van respectievelijk 47 (Connect Bus) en 50 bussen (Keolis).
Maandag 4 november meldde het persbericht dat Ebusco weer een deal heeft gesloten met een klant om af te zien van de levering van bussen. De bussenbouwer heeft met deze, niet nader genoemde, klant afgesproken dat het 76 bussen (model 3.0) niet meer hoeft af te leveren. De productie van deze bussen is dusdanig vertraagd dat deze klant inmiddels recht heeft op boetebetalingen. Volgens Ebusco is overeengekomen dat de boete “substantieel” wordt verlaagd en in termijnen kan worden voldaan. Dit zorgt voor “verlichting van de kortetermijn-druk op de cashpositie”, aldus de bussenbouwer.
Ebusco spreekt weliswaar van een succesvolle heronderhandeling, maar de voorkeursroute was ongetwijfeld geweest dat de bussen op tijd geleverd konden worden en er geld in het laatje kwam. Nu zal het bedrijf een andere koper moeten vinden voor deze tientallen bussen. Het persbericht geeft dus niet aan om welke klant het gaat, maar uit eerdere berichten valt op te maken dat de Franse gemeente Rouen in 2022 een contract afsloot om exact 76 Ebusco-bussen te kopen (zie deze link). In Rouen staat één van de fabrieken van Ebusco.
Van vordering naar aandeel
Ook onderhandelt Ebusco, zoals al was aangekondigd, met een grote leverancier over een “partnerschap”. De leverancier heeft ongetwijfeld een vordering op Ebusco en die partij wordt nu gevraagd de vordering om te zetten in een pakket aandelen. Een dergelijke regeling zou de balans in één keer sterker maken.
Echt concreet wordt het allemaal niet. Ebusco vermeldt dat de onderhandelingen “vorderen”. Wel wordt de verwachting uitgesproken dat details van het partnerschap vóór de start van de claimemissie bekend zullen worden gemaakt.
Alles bij elkaar is het persbericht erg summier en wordt er niet veel concrete, nieuwe informatie gepresenteerd. Al zou een wat rooskleurigere lezing zijn dat er in ieder geval geen slecht nieuws uit Deurne komt.
Het blijft de vraag of bestaande beleggers nu voldoende zicht hebben op het herstelplan van Ebusco en of ze een inschatting kunnen maken van waar het bedrijf nu precies staat.